Hildert Zoethout

Op deze pagina zal steeds één van de onderzoekers van het Team Up for Learning and Professionalisation zich voorstellen. Dit keer is het de beurt aan Hildert Zoethout, promovendus aan de Wageningen Universiteit.

Hildert Zoethout MSc (WUR)

Hildert Zoethout MSc (WUR)

Wat is je achtergrond?

“Ik heb een achtergrond in Human Resource Development. Dit is een zijtak van Onderwijskunde die zich bezig houd met het leren en ontwikkelen van mensen in bedrijven. Mijn afstudeeronderzoek mocht ik in het AMC doen naar de aanleidingen voor verpleegkundigen om tijdens het werk te leren. Voor het onderzoek ben ik ‘in het wit’ mee gaan lopen met verpleegkundigen. Een hele gave ervaring die mijn beeld van onderzoek doen totaal heeft veranderd. Interessant was dat de verpleegkundigen die ik volgde vooral veel leerden door gesprekken met collega’s en patiënten. De omgeving waarin iemand zich bevind zegt dus heel veel over hoe iemand leert en is misschien zelfs wel bepalend. Dit project bied mij het ideale uitgangspunt om dit proces verder onder de loep te nemen. Weliswaar in een andere context, maar niet minder interessant!”

Waarom spreekt dit project jou aan?

“Dit heeft te maken met mijn rol in het onderzoeksteam. Parallel aan het grootschalige vragenlijstonderzoek wat door mijn collega’s [red. Eva Kunst (UvT) en Machiel Bouwmans (WUR)] wordt uitgevoerd, zal ik de praktijk in gaan en docenten observeren en interviewen. Zo krijgen een heel compleet beeld van de rol van docententeams tijdens het werk. Ik zal regelmatig rondlopen op scholen die meedoen met het onderzoek en veel meekrijgen van de dagelijkse praktijk waarin docenten zich begeven. Dit vind ik leuk, maar ook belangrijk. Inzichten uit onderzoek zijn niks waard als zij niet door de praktijk kunnen worden begrepen en toegepast. Ik zie het dus als een persoonlijke uitdaging om met de extra inkijkjes die ik krijg die verbinding te kunnen maken.”

Heb je nog een laatste opmerking?

“Het contact wat we nu al hebben met docenten en teamleiders in het veld is veelbelovend. Ik ben nog maar paar maanden bezig en nu al kom ik allerlei interne projecten en onderzoeken tegen die naadloos aansluiten bij ons project. Ik hoop dat de mensen die hiermee bezig zijn deze aansluiting ook zien en in de toekomst samen kunnen werken. Volgens mij hebben we daar beiden heel veel aan.”

Wil je meer weten over Hildert Zoethout of heb je een specifieke vraag aan hem? Stuur dan een e-mail naar: hildert.zoethout@wur.nl